Η εργασία μας

Στο ιστολόγιο αυτό δημοσιεύουμε λίγα στοιχεία για τα μνημεία και τις προτομές της πόλης του Άργους Ορεστικού όπως τα καταγράψαμε στην εργασία μας.

Το Άργος Ορεστικό

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Το ερωτηματολόγιο έγινε για να δούμε πόσο γνωρίζουν οι μαθητές που φοιτούν στην Δ΄ τάξη ποιοι αναπαριστώνται στις προτομές και πώς ονομάζονται τα δυο μνημεία της πόλης μας. Γι’ αυτό συμπληρώθηκε από όλους τους μαθητές το Άργους Ορεστικού που φοιτούν στην Δ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου συνολικά 74 άτομα, 42 κορίτσια και 32 αγόρια. Επίσης, 10 από τους μαθητές που συμμετείχαν έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά την στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων που έκαναν οι ίδιοι οι μαθητές με την καθοδήγηση του δασκάλου τους.

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι με εξαίρεση το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού που αναγνωρίστηκε από 49 (66,22%) μαθητές και συγκέντρωσε ένα ικανοποιητικό ποσοστό αναγνώρισης μεταξύ των μαθητών το άλλο μνημείο της πόλης, που γίνονται μάλιστα και οι καταθέσεις στεφάνων από τα σχολεία κατά τις εθνικές επετείους, και οι άλλοι ήρωες συγκέντρωσαν ποσοστά αναγνώρισης που κυμαίνονται από 6,76% (5 μαθητές) έως 13,51 % (10 μαθητές). Σημειώνουμε ότι το Άργος Ορεστικό κατοικείται από πολλούς Έλληνες ποντιακής καταγωγής που ήρθαν οι ίδιοι οι γονείς τους ως πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάτι που μπορεί να εξηγεί το υψηλό ποσοστό αναγνώρισης του αντίστοιχού μνημείου.
Τα αποτελέσματα αυτά κρίνονται σαφώς αρνητικά και υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάδειξης των μνημείων αυτών και της συστηματικότερης διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στο δημοτικό σχολείο.
Ευχαριστούμε, τέλος, ιδιαίτερα τους δασκάλους και τους διευθυντές των σχολείων της πόλης μας που πρόθυμα μας δέχτηκαν στις τάξεις τους για να μοιράσουμε το ερωτηματολόγιο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: